Home
De school
Fotogalerij
Vakanties
leerkrachten
Schoolgids
Contact
|
 |

Leerkrachten |
|
|
|

- Het team
Leerkrachten, onderwijsassistenten, conciërge en directie in de school vormen een team. Het team voelt zich gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderwijs aan de kinderen en de goede gang van zaken op school. Dat betekent dat leerkrachten met elkaar overleggen, informatie doorgeven, elkaar hulp vragen en geven en elkaar inspireren. De school is geen verzameling van eilandjes: figuurlijk en vaak ook letterlijk staan de deuren van de klas open. In ons team zijn de afgelopen jaren diverse specialismen ontwikkeld, zo hebben we iemand in het team die speciale kennis heeft van het fenomeen meer-begaafdheid, iemand die rekencoordinator is en derhalve de rode lijn van het rekenonderwijs in de gaten houdt en collega's helpt bij de implementatie van de nieuwe rekemethode, ook op het gebied van taal en lezen hebben we twee specialisten in huis. Ook is op onze school een kunst en cultuur coördinator aanwezig. Zij draagt er zorg voor dat ook dat deel van het onderwijskundig palet voldoende aandacht krijgt.
Tot ons team behoren, zoals gezegd, ook een conciërge en onderwijsasssistenten en leerkrachtondersteuners. De laatsten verrichten ondersteunende werkzaamheden in en buiten de groep. Deze activiteiten verrichten zij onder verantwoording van een groepsleerkracht. In noodsituaties mogen zij ook, zij het onder verantwoording van een leerkracht, een groep overnemen.
- De groepsverdeling
Jaarlijks wordt met elkaar besproken hoe de beschikbare leerkrachten worden verdeeld over de verschillende groepen. Daarbij proberen we aan het uitgangspunt vast te houden dat per groep maximaal twee leerkrachten werkzaam mogen zijn.
Soms is een leerkracht de hele week in de groep en is er een tweede leerkracht op de dagen dat de vaste groepsleerkracht een dag of dagdeel ADV heeft. Meestal werkt de ene leerkracht een deel van de week in de groep en de collega het andere deel van de week. (parttimers)
- Stagiaires
Onze school heeft contacten met de R.K. Pabo Domstad uit Utrecht. Leerkrachten in spé lopen soms stage in onze school. Dat gebeurt altijd onder leiding en verantwoordelijkheid van de groepsleerkracht. Dit jaar zijn wij als school ingestapt in een samenwerkingsverband met genoemde Pabo. Het geeft met name aan de basisschool wat meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het opleiden van de studenten.
- Scholing
Het is belangrijk dat leerkrachten op systematische wijze hun bekwaamheid op peil houden en verder ontwikkelen. Wij streven er naar ons op de hoogte te houden van de nieuwste kennis, inzichten en ontwikkelingen binnen maatschappij en onderwijs.
Deze deskundigheidsbevordering wordt jaarlijks met elkaar besproken en vastgelegd in een scholingsplan. Er zijn scholingsmogelijkheden voor individuele teamleden, voor het hele team of een deel ervan en voor de directie. Bij de keuze van de nascholingsonderwerpen wordt rekening gehouden met de veranderingsprocessen die in de school en in het onderwijs gaande zijn. Zo heeft de aandacht voor het onderwijsachterstanden beleid geleid tot het ontwikkelen van een taalbeleidsplan.
Daarnaast is er aandacht voor de scholing op het terrein van de informatica en voor de extra leerhulp (remedial teaching). Vaak zal die scholing buiten de lestijden plaatsvinden, maar ook kan het zijn dat cursussen of studiedagen binnen de schooltijd vallen. In dat geval wordt de leerkracht vervangen en als 't een studiedag voor het hele team betreft hebben de kinderen vrij.
- Protocol bij vervanging van zieke leerkrachten
Uitgangspunten zijn:
- Handhaving van de kwaliteit van het onderwijs.
- Handhaving van de continuiteit van de schoolorganisatie (management).
- Handhaving van het zorgmanagement (Intern begeleider en remedial teacher).
- In uiterste nood verdelen van kinderen over andere groepen.
- De ongemakken evenredig verdelen over groepen en leerkrachten.
- Kinderen naar huis sturen hanteren als absoluut noodmiddel (ouders worden minstens een dag van te voren geïnformeerd).
Op dit moment zijn we bezig met de praktische invulling van dit protocol. Via de nieuwsbrief zult hiervan in kennis gesteld worden.
|
|
|
 |
|
|